Caure del niu. El documental retrata les preocupaciones, anhels, esperances i dificultats del joven i infants immigrants que han arribar a Barcelona a l'hora de començar una nova vida, axil com les conseqüències que poden derivar d'aquest fet migratori en la salud mental.


El SAPPIR detecta un augment dels immigrants atesos

Viure el dol migratori durant la infància, l’etapa més rellevant del desenvolupament de la persona, implica canvis d’adaptació i integració importants que afegeixen vulnerabilitat a l’hora de patir un problema de salut mental.

Els experts en psiquiatria transcultural consideren que els fills d’immigrants tenen un major risc psicopatològic. La causa és haver viscut el fet migratori durant la infància i molt sovint haver-ho fet en condicions molt difícils, fet que incrementa el risc en salut mental.

Fa tres anys el Servei d’Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i Refugiats (SAPPIR) va detectar un increment dels menors atesos, ja que la població immigrant ha anat reagrupant la família.  Només al 2013 el nombre de persones immigrants menors d’edat ateses les va doblar respecte l’any anterior.

Foto: psicoteràpiaAquest col·lectiu de menors s’ha convertit en un nou grup d’alt risc en salut mental per les ruptures de la vinculació que han viscut en una etapa fonamental en l’estructuració de la personalitat.

Les famílies immigrants estan desestructurades com a conseqüència dels llargs períodes de separació entre els seus membres i els menors experimenten sentiments d’abandonament. En els processos de reagrupament familiar s’observa com els menors immigrants que s’atenen venen i van al seu país d’origen i això dificulta adaptar-se o integrar-se en una societat.
“Penso que ens estem deshumanitzant i necessitem una sèrie d’elements per viure: afecte, vinculació, estabilitat, arrels...”, comenta el psiquiatra Joseba Achotegui, fundador i director del SAPPIR.

Aquest any els professionals i els usuaris de l’Hospital de Dia Sant Pere Claver – Fundació Sanitària han participat al documental Caure del niu, el nou relat audiovisual de la documentalista Susanna Barranco.

"L’Hospital de Dia participa al documental"El film explora la vida de diferents joves immigrants que han arribat a Barcelona per mostrar com el fet migratori afecta la salut mental dels menors que es veuen obligats a deixar el seu país d’origen. El documental és un retrat de les preocupacions, anhels, esperances i dificultats dels protagonistes a l’hora de començar una nova vida.

Entre els protagonistes hi ha Mohamed Chekaffi que va arribar a Barcelona amb 13 anys sota d’un autobús després d’intentar-ho quatre vegades i Issam Haddad que va fer-ho sota d’un camió.


C. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03  |  info@santpereclaver.org  |  www.santpereclaver.org