Els refugiats tenen més risc de desenvolupar un trastorn psicòtic greu

La revista biomèdica de referència The British Medical Journal ha publicat aquest any un estudi sobre la salut mental dels refugiats, en comparació amb els immigrants i els autòctons.

Un equip de científics de l’Institut Karolinska (Suècia) i l’University College de Londres (Regne Unit) han analitzat la salut mental de més d’un milió de joves nascuts a partir del 1984 a Suècia. Al país nòrdic fa cinc anys un 12% de la població és estrangera.

Un 88,4% de les persones analitzades eren nascudes a Suècia, un 9,8% eren fills de migrants no refugiats i un 1,8% eren refugiats. Les zones d’origen més habituals van ser l’Orient Mitjà, el nord d’Àfrica, l’Àfrica subsahariana, Àsia, Europa de l’Est i Rússia.

Les conclusions del treball mostren que les persones que demanen asil tenen més predisposició a desenvolupar un trastorn psicòtic greu, a més d’altres problemes de salut mental com la depressió i l’estrès post-traumàtic.

Segons els resultats, els refugiats tenen un 66% més de possibilitats de desenvolupar esquizofrènia i altres psicosis en comparació a les persones que han migrat dels mateixos països, però no amb la condició d’asil.

Pel que fa a la psicosi, 1.264 refugiats per cada milió van presentar un brot psicòtic, en comparació amb els 804 per cada milió d’immigrants i els 385 per cada milió de suecs.

A més, l’estudi també alerta que la mitjana del primer diagnòstic es fa molt més tard en les persones refugiades, al voltant dels 21 anys.

L’impacte de la condició de refugiats sobre la salut pot arribar a reduir l’esperança de vida entre 10 i 25 anys, segons els autors de l’estudi.

Font: The British Medical Journal

C. Vila i Vilà, 16. 08004 Barcelona  |   Tel. 93 442 39 03
comunicacio@fhspereclaver.org  |   www.santpereclaver.org

facebook Twitter LinkedIn Flickr Youtube