logo Sant Pere Claver - Fundació Sanitària

Memòria 2013

Salut Mental

Nova prioritat, noves evidències

El Servei de Salut Mental de Sant Pere Claver ha atès més de 9.000 pacients durant l’any 2013, una xifra que suposa un increment de 600 pacients respecte al 2012. Aquest augment es deu, entre d’altres, al moment d’incertesa i diversitat social i laboral, del trencament de les estructures familiars i de les dificultats econòmiques que viu la població catalana.

Aquesta realitat evidencia el repte d’afrontar la millora de la intervenció en salut mental, partint de la idea de què el nivell de desenvolupament humà d’una comunitat es mesura per la seva capacitat de resposta davant de situacions que requereixen una major sensibilitat. En aquest sentit, la Unió Europea ha donat forma a aquesta situació amb el Pacte per a la Salut i el Benestar Mental que representa el compromís d’avançar significativament en cinc àrees: la salut mental dels joves, la prevenció de la depressió i el suïcidi, la salut mental de la gent gran, la salut mental en l’entorn laboral, la inclusió social i la lluita contra l’estigma.

Aquestes línies d’actuació introdueixen en l’agenda dels principals organismes internacionals, com l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la millora de la intervenció, prevenció, rehabilitació i inclusió social de les persones amb problemes de salut mental com una de les línies prioritàries en la lluita contra l’estigma i la cronificació de les malalties mentals.

Al departament de Salut Mental de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, al districte de Sants-Montjuïc, hi treballa un conjunt d’equips especialitzats en la prevenció i atenció a la salut mental de les persones. Acreditat pel Servei Català de la Salut (CatSalut), dins de la xarxa pública concertada, la Fundació Sanitària desenvolupa programes assistencials, així com una extensa tasca de formació i docència, implementant projectes d’avaluació i recerca aplicada. Tots els equips realitzen setmanalment activitats de formació continuada amb sessions clíniques i activitats de supervisió amb professionals externs. Aquestes sessions s’utilitzen com una eina imprescindible per a la millora de la qualitat assistencial.

Durant el 2013 el Servei de Salut Mental ha estat integrat per 90 professionals.

Aquest Servei gestiona 9 programes:

Salut Mental d'Adults

Salut Mental Infanto-juvenil

Salut Mental persones en risc d'exclusió social

Per a més informació sobre els equips del Servei de Salut Mental visita la web o consulta les xifres 2013.

© Sant Pere Claver 2014  |  Avís legal  |  Mapa del lloc disseny: martasdesign.com