El Lighthouse Parenting (LHP) és un programa d'intervenció iniciat per Gerry Byrne a la Gran Bretanya el 2016 que té per objectiu promoure la capacitat de mentalització i la funció reflexiva de pares i mares. Entenem per funció reflexiva la capacitat per intentar entendre els estats mentals dels fills i com aquests condicionen la seva conducta, fomentant alhora l'aproximar-se des de la curiositat i promoure respostes més sensibles i ajustades a les necessitats dels infants.


"Entendre què li passa a un fill/a o perquè s'està comportant de la manera que ho fa, ajuda als pares i mares a disminuir intervencions excessivament impulsives en la criança"


La importància de la mentalització en la criança  →

La mentalització ens permet entendre els comportaments propis i dels altres a partir dels estats mentals. Dit d'una altra manera, seria mirar als altres des de dins i veure'ns a nosaltres mateixos des de fora.

La mentalització és una capacitat innata que tots els éssers humans tenim en major o menor grau, està molt relacionada amb l'estil de vinculació i amb les experiències relacionals durant el creixement però també pot ser entrenada durant l'edat adulta.

Quan pensem en la criança, el simple fet d'intentar entendre (encara que no s'aconsegueixi) què li passa a un fill/a o perquè s'està comportant de la manera que ho fa, ajuda als pares i mares a disminuir intervencions excessivament impulsives. La capacitat de sentir curiositat pel món intern del seu fill/a, els dona la possibilitat d'aturar-se i pensar abans d'actuar.

Tenir uns pares capaços de mentalitzar ajuda a l'infant a regular millor les emocions i fomentar una experiència de vinculació segura amb els progenitors. Diversos estudis demostren que fills de pares amb bona mentalització tendeixen a ser bons mentalitzadors també.

Entenem que la mentalització és un factor protector i per tant intervencions tals com Lighthouse tenen un alt potencial preventiu.

↑ Tancar ↑

Què és el Lighthouse?  →

Lighthouse és una intervenció grupal adreçada a pares i mares per a millorar la seva capacitat mentalitzadora.

El programa utilitza imatges i metàfores relacionades amb el mar per tal d'ajudar-los a entendre i prendre consciència dels conceptes claus. Aquest és un element important de Lighthouse, un programa que inicialment es va plantejar per a famílies de risc, i amb pocs recursos. La metodologia del programa és pràctica i senzilla, pensada perquè qualsevol pare o mare pugui entendre, integrar i emprar la informació rebuda.

El programa està manualitzat i cada sessió té protocol•litzats els continguts, els objectius, la metodologia i l'estructura amb un nombre de sessions acotades (12 o 20 sessions). Està especialment indicat quan hi ha mares/pares amb història de trauma psíquic, amb tendència a un estil de vinculació insegura i trets desadaptatius de la personalitat.

↑ Tancar ↑

Experiència Lighthouse Grup Sant Pere Claver  →

Al CSMIJ de Sants Montjuïc es va iniciar la implementació del programa a principis del 2019. Des d'aleshores hem realitzat 6 edicions, a les quals han participat més de 40 mares/pares.

Actualment realitzem tallers de Lighthouse de 20 sessions amb pares de pacients atesos al CSMIJ i tallers de 12 sessions a la Línia Pediàtrica de l'Àrea Bàsica de Salut La Marina en el marc del Programa de Col·laboració amb l'Atenció Primària per a pares que consulten per problemes de relació amb els fills sense requerir una derivació a dispositiu especialitzat de Salut Mental.

El 2019 s'inicia un conveni de col·laboració amb el Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona amb l'objectiu d'avaluar la implementació del programa.

Equip de professionals:

  • Àfrica Cruz (Psicòloga Clínica)
  • Dèlia Escarmis (Psicòloga infantojuvenil. Coordinadora del CSMIJ de Sants-Montjuïc)
  • Luis Gol (Educador Social)
  • Ainoa Mateu (Psicòloga Clínica)
  • Ariadna Pérez-Domingo (Psicòloga Infantojuvenil. Doctora en Psicologia)

↑ Tancar ↑

Gerry Byrne
Psicoterapeuta expert en infància, va desenvolupar el programa per a pares i mares "Lighthouse" que es centra en les relacions familiars, el vincle i el trauma.

Fundador / CEO SOLAS de la OXFORD Community Investment Company

Tutor i supervisor de MBT, Centre Nacional Anna Freud per a Nens i Famílies


Formació per a professionals de la salut mental

Si vols rebre més informació envia un email a csmij@fhspereclaver.org


Enllaços d'interès


Vídeos programa Lighthouse (anglès) →Col·laboració de recerca amb:Subscriu-te  al Sentits

  +info
Subscriu-te i rebras periòdicament el suplement digital amb les últimes notícies
Nom
Cognom
Email

Accepto la política de protecció de dades