Guies de salut, manual dels nostres experts

A continuació trobaràs algunes de les preguntes que ens fan més sovint als professionals del Servei d’Odontopediatria de la Clínica Dental de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària. Des de que surt la primera dent de llet, l’infant hauria de fer una visita a un odontopediatra especialitzat. Un mal control de les afeccions en estadis inicials fa que aquestes progressin en patologies més agressives de pitjors conseqüències i mal pronòstic. Les següents qüestions et donaran més coneixement i eines per cuidar millor de la salut bucodental dels teus fills i filles, sobretot en prevenció de problemes i promoció d’higiene dental.

Molts pares i mares ens pregunten quan ha d’anar un infant per primer cop al dentista, des de quan s’ha de raspallar les dents, si val la pena tenir cura de les dents de llet si no són definitives, si li calen aparells correctors essent tan petit i un munt de qüestions més. Totes aquestes preguntes són bàsiques i alhora importants. A continuació, intentem respondre alguns dels dubtes que sovint ens traslladen a la consulta i d’altres que potser se silencien, però que també s’haurien de fer.

A partir de quina edat l’infant ha de visitar l’odontopediatra?

És important que l’infant visiti l’odontopediatra des de que surt la primera dent de llet. A partir d’aleshores es recomana una visita anual. Durant els primers tres anys de vida, alguns infants poden presentar patologies que necessiten ser tractades de forma precoç per un especialista, com malformacions, posició inadequada de les dents (maloclusions) i càries. A més, en aquesta primera etapa aprofitem per aclarir dubtes de com tenir cura de les dents i instaurem pautes d’higiene, especialment en els lactants amb factors de risc de presentar una patologia. Actualment, hi ha serveis especialitzats en odontologia del nadó, dels zero als dos anys.

Què poden fer
els pares i mares per millorar
l’estat de salut de l’infant?

El més important potser és aconseguir un hàbit en l’infant quan és petit, ja que d’adult serà molt més difícil. A edats primerenques, quan encara no hi ha habilitats psicomotrius prou desenvolupades, el més important és simplement que vegin als seus pares i mares raspallar-se les dents i que ells ho facin, encara que la tècnica no sigui prou bona o eficaç.
Per què és important que l’infant sigui tractat per un dentista pediàtric?

El dentista pediàtric té una formació especialitzada en la salut bucodental dels menors de 18 anys, ja que infants, preadolescents i adolescents necessiten un enfoc diferent en el tracte, tant pel que fa al seu comportament com per les necessitats dentals. Per això l’odontopediatra és el professional sanitari més qualificat per atendre’ls. Segons alguns articles, més del 75% de la població té por d’anar al dentista. Aquesta fòbia té l’origen en primeres experiències traumàtiques per part d’un odontòleg no especialitzat en infants. Si no arrosseguen vivències negatives, no els costarà tant anar a l’odontòleg un cop siguin adults.

Per què curar les dents de llet si no són definitives?

Moltes afeccions bucodentals són doloroses i cròniques, i provoquen patiment als infants si no reben un control correcte. Mantenir la salut de les dents de llet és important per prevenir problemes més endavant, a la vida adulta. Per exemple, les càries que no es tracten poden afectar a les dents definitives que estan en desenvolupament. Les dents temporals tenen moltes funcions com la masticació, proporcionar espai per les dents permanents i ser la seva guia en la posició correcta, i participar en el desenvolupament de la parla.

Com es poden prevenir les càries?

Una dieta nutricionalment desequilibrada o insuficient, com l’excés de sucre, i la manca d’hàbits en salut dental poden contribuir a l’aparició de càries, també en infants. Les càries estan causades per l’acumulació de bacteris, que formen una placa que genera uns residus eminentment àcids. Col·loquialment, podríem dir que forada la dent i amb el temps poden arribar al nervi. Per això, són doloroses. Una higiene dental correcta, especialment fer el raspallat després de cada àpat, és clau per evitar les càries. Però aquesta tasca, que ha d’esdevenir un hàbit, requereix d’un treball parental que no sempre existeix, especialment en els casos de famílies en situació de vulnerabilitat.

Quins problemes dentals pot tenir un infant?

Les càries afecten a la ingesta i això fa que evitin mastegar amb les dents afectades. Fins i tot, hi ha infants que no mengen o ho fan de manera limitada per no tenir dolor. D’altra banda, les dents poden influir en una pronunciació incorrecta de les paraules, sobretot afectant les lletres efa i essa. En els casos que passen més temps sense detecció, pot ser indispensable l’assistència d’un logopeda per corregir mals hàbits que l’infant adquireix. Per últim, la salut dental també té conseqüències en l’esfera emocional. Les dents ennegrides, desgastades o absents poden afectar la seva autoestima i que eviti somriure o mostrar la boca als altres. Un cas similar es dona també amb l’halitosi.

Quins tractaments es realitzen en infants?

Una visita periòdica a l’odontopediatra pot contribuir a detectar precoçment alteracions en el desenvolupament i la forma de les dents i maxil·lars dels infants, i saber si són necessaris tractaments d’ortodòncia o rehabilitació. En el cas d’una deglució atípica n’hi ha prou amb unes pautes pels pares i mares i unes sessions de logopèdia per resoldre-ho. En canvi, si el problema es detecta quan ja està molt instaurat l’hàbit, pot fer falta el tractament amb ortodòncia per revertir-ho. En el cas d’una patologia de maloclusió sempre és més fàcil o favorable resoldre-la precoçment amb tractaments interceptius, que no pas amb correctius quan l’infant ja ha crescut. O si l’infant pateix una hipertròfia de l’amígdala, li pot dificultar la respiració i ser una de les causes d’apnees obstructives de la son en l’infant (entitat diferent de l’apnea obstructiva de la son de l’adult).

8 RECOMANACIONS
sobre infància i salut bucodental
Pren nota!

  • S’ha de començar a anar a l’odontopediatra des de que surt la primera dent de llet i a partir d’aleshores cal acudir anualment a la consulta.
  • Tenir cura de les dents de llet permet prevenir alteracions en el desenvolupament de les dents i maxil·lars a més de posteriors problemes de salut bucodental a la vida adulta.
  • Les dents temporals tenen moltes funcions com garantir una bona masticació, l’espai i posició adequada per les dents adultes o participar en la correcta pronunciació de les paraules.
  • Fomentar bons hàbits d’higiene bucodental en l’infant -com el raspallat desprès dels àpats- és clau per mantenir aquests hàbits quan som adults.
  • Una dieta nutricionalment desequilibrada contribueix des de la infància a l’aparició de problemes de salut en les nostres dents.
  • La salut dental té conseqüències en l’esfera emocional. Les dents ennegrides, desgastades o absents poden afectar l’autoestima de l’infant i que eviti somriure.
  • Més del 75% de la població té por d’anar al dentista degut a primeres experiències traumàtiques al no haver estat atès/a per un odontòleg/a especialitzat/da en infants.
  • Evitar des de petits/es fòbies per vivències negatives en les revisions dentals afavorirà que d’adults no ens costi tant anar a l’odontòleg.

Contacta amb nosaltres

Clínica Dental

C. Vila i Vilà, 16. 08004 Barcelona
Tel. 443 12 00
info@spcdental.org
www.spcdental.orgC. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03
info@spcsalut.org  |  www.spcsalut.org