Guies Clíniques
     núm. 6

Les proteïnes de transferència de lípids (Lipid Transfer Protein, en les seves sigles en anglès) són un grup de proteïnes que es troben als aliments vegetals, especialment a la pell de les fruites i la part exterior de verdures, hortalisses i fruits secs. Cada cop hi ha més persones al·lèrgiques a les proteïnes LTP, fins i tot nens i nenes.

Què és una al·lèrgia?

L’al·lèrgia és la reacció immunològica exagerada de l’organisme quan entra en contacte amb substàncies que no són nocives per definició i que en determinades persones es comporten com un enemic o al·lergògen.

Quins símptomes poden tenir els al·lèrgics a les proteïnes LTP?

  • Picor a la boca, llengua, llavis o paladar
  • Urticària (favasses al cos)
  • Angiedema (inflor localitzada)
  • Dolor abdominal després de menjar
  • Anafilaxi (reacció al.lèrgica generalitzada i greu)

De vegades, persones amb mal de panxa habitual, tot i que no hagin tingut reaccions agudes (urticària, inflamació, etc.) poden ser al·lèrgics a les proteïnes LTP i cal estudiar-ho.

Què cal tenir en compte?

Cada cas és diferent i no cal evitar els aliments que mai han provocat problemes. Amb el temps això pot variar i un aliment que ara es tolera pot arribar a donar símptomes més endavant.

Cal menjar les fruites sempre pelades. Les que no es pelen, com ara les cireres o els maduixots, només s’evitaran si han donat problemes.

Els fruits secs poden donar símptomes en persones al·lèrgiques a les proteïnes LTP, especialment les nous o les avellanes, però no seria lògic evitar-los si la persona els tolera perfectament.

Les verdures que es mengen crues (enciam, escarola, pastanaga, ceba, endívies, tomàquet, etc.) poden donar més problemes que les cuites, però tampoc s’hauran d’evitar si no han donat símptomes.

És important conèixer que les proteínes LTP poden estar presents a molt aliments vegetals per relacionar-ho amb possibles símptomes. Però no cal evitar-los prèviament ja que els trastorns alimentaris podrien ser més importants que una futura reacció que potser no es produirà mai.

Els co-factors en l’al·lèrgia a les proteïnes LTP

Els co-factors en l’al·lèrgia a les proteïnes LTP són una sèrie de situacions que poden donar símptomes si es donen conjuntament amb els aliments vegetals. Els principals són: l’exercici físic després de menjar, l’alcohol i els medicaments antiinflamatoris. De vegades la menstruació o l’estrès també poden actuar com a co-factors.

Això explicaria que el mateix menjar un dia provoca símptomes i un altre no. I és que un dia l’aliment potser s’ha acompanyat de vi i l’altre no, o bé un dia s’ha fet exercici i l’altre no.

IMPORTANT: Cal dur sempre la medicació necessària per tractar una reacció al·lèrgica potencialment greu (adrenalina autoinjectable, corticoides orals, antihistamínics) i si cal, anar a urgències. Posteriorment caldria apuntar el menjar d’aquell moment i si va existir alguna mena d’activitat física 2-3 hores després de menjar, si va prendre antiinflamatoris, alcohol o el moment del cicle menstrual.

Distintiu de
producte al·lergènic

Recursos d’interès

Equipaments assistencials

Servei d’Al·lèrgia

C. Vila i Vilà, 16. 08004 Barcelona
Tel. 93 324 88 92
www.spcsalut.org/alergia

Enllaços d'interès


C. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03
info@spcsalut.org  |  www.spcsalut.org