lacapsula

Operació fred Barcelona

El consistori municipal ofereix allotjament
nocturn a les persones sense sostreEstefanía Cuello. Gestora de casos.
Equip de Salut Mental per a persones Sense Sostre (ESMESS).
Sant Pere Claver – Fundació Sanitària.

La baixada de temperatures fa que l’Ajuntament de Barcelona activi l’operació fred. El dispositiu posa a disposició de les persones sense sostre un allotjament nocturn, alimentació, dutxes, roba i atenció psicosocials fins que es recuperen les temperatures.

L'

operació fred és un dispositiu que l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa a la capital catalana quan els serveis meteorològics preveuen que les temperatures poden arribar als 0ºC.

Aquest servei de càracter preventiu, dirigit a totes les persones que dormen i viuen al carrer, és un intent d’evitar un patiment més gran al ja afegit a la seva condició de ser persones sense llar. Amb aquesta campanya es tracta sobretot de prevenir malalties, i fins i tot defuncions, per congelació.

"El Centre d’Acolliment Nocturn d’Emergències disposa de 75 places"

Els equips del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) en col·laboració amb la Creu Roja són els encarregats de l’organització de l’operació fred. Els equips del CUESB estan formats per un treballador social, un psicòleg i dos voluntaris de la Creu Roja, i es reforcen amb professionals i equipaments durant el període de la campanya.

La campanya té dues fases ben diferenciades. L’1 de desembre es posa en marxa la primera fase, en què s’obre el Centre d’Acolliment Nocturn d’Emergències (CANE) que disposa de capacitat per atendre 75 persones.

Operacio fred Barcelona

La segona fase s’activa quan les temperatures han de baixar fins als 0ºC. Els equips del CUESB es coordinen amb el Servei d’Insersió Social (SIS), que és el servei municipal que atén les persones sense llar, per distribuir les zones i dissenyar les rutes de la ciutat que han de ser patrullades per buscar o contactar amb persones que viuen al carrer. Un cop establert el contacte se’ls ofereix la possibilitat de cobrir necessitats bàsiques al Servei d’Estances Breus, ubicades al CUESB, que comprèn: allotjament, alimentació, dutxes, rober, consignes i atenció social i sanitària. Aquest servei disposa de 108 places.

L’any passat aquesta fase es va activar el 3 de febrer a les 19.30hores i va acabar el 5 de febrer a les 3.00h. En el cas de què durant aquest hivern les temperatures tornin a baixar, la fase dos de la campanya s’activaria de nou. Es pot trucar al telèfon gratuït les 24 hores del dia al 900 70 30 30.

Llegeix més articles a "la càpsula"
Visita la web de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària


C. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03  |  info@spcsalut.org  |  www.spcsalut.org