lacapsula

My LIFE

Cap a la independència dels joves amb
discapacitat intel·lectual i/o problemes de salut mentalCarles Descalzi. Gerent Grup Sant Pere Claver.
Eshel Herzog. Coordinador del programa My LIFE.
Elisabet Juan. Directora tècnica del programa My LIFE.

Els joves amb discapacitat intel·lectual i/o problemes de salut mental viuen en una societat que els ofereix poques oportunitats per desenvolupar la seva independència i capacitació laboral. Les estructures socials no promouen oportunitats suficients perquè aquestes persones puguin desenvolupar habilitats necessàries per viure de forma independent i sostenible, amb confiança en ells mateixos. A més, sovint molts d'aquests joves provenen d'unitats familiars que en algun moment es troben massa envellides per tenir cura d'ells.

M

y LIFE és un programa d'aprenentatge dirigit a adults amb discapacitat intel·lectual i/o problemes de salut mental, que Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials treballa per fer-lo realitat el 2015. L'objectiu del projecte és ajudar a viure de manera independent a aquest perfil de persones amb dificultats, perquè puguin sortir de les institucions d'atenció total i tornin a reintegrar-se a la seva comunitat.

Per què hem d'acceptar les limitacions del model d'atenció tradicional, en institucions totals per a tota la vida? My LIFE aborda el cost creixent d'aquestes cures, a nivell econòmic i social en entorns residencials. Un canvi de paradigma que afavoreix la vida de les persones amb discapacitat, oferint-los eines d'aprenentatge, suport i habitatge que garantitzin la formació i l'assessorament necessaris per poder desenvolupar i mantenir la seva independència.

"L'apoderament, l'autonomia i la capacitació de les persones contribueix a evitar que els usuaris estiguin institucionalitzats en recursos residencials de llarga estada o fins i tot de per vida", comenta Carles Descalzi, gerent del Grup Sant Pere Claver sobre l'obligació social de comprendre el potencial de les persones amb discapacitat intel·lectual i afavorir la seva independència i ocupació a través de programes com My LIFE.

Descalzi afegeix sobre l'adopció d'aquest programa d'origen anglès: "Hem estudiat com replicar el projecte a Barcelona de cara al 2015 perquè un projecte així, molt més comunitari, té molt sentit en el context actual de crisi socioeconòmica".

El projecte de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària s'inspira en el model innovador anglès My LIFE, Learning Independence For Ever, un programa d'aprenentatge per a persones amb discapacitat intel·lectual i/o problemes de salut mental, per ser capaces de viure de forma independent.

Els anglesos han desenvolupat la residència Sunnyside a Essex, que ha rebut el premi nacional més important d'atenció a les persones (Skills for Care, març 2012), amb l'objectiu de facilitar el desenvolupament laboral dels professional d'atenció social per adults a Anglaterra.

Foto: My LIFE "L'apoderament, l'autonomia i la capacitació de les persones contribueix a evitar que els usuaris estiguin institucionalitzats en recursos residencials"

Acadèmia de capacitació

El programa My LIFE és una acadèmia de capacitació on els joves amb discapacitat intel·lectual i/o problemes de salut mental van diversos cops a la setmana, per aprendre i entrenar les habilitats necessàries. La seva formació persegueix la preparació per a una vida independent, ajudant-los a gestionar el canvi, el temps, l'estrès i altres factors per construir confiança en ells mateixos.

"Qualsevol persona pot seguir aprenent. Tots creixem si tenim la motivació i les eines adequades", diu Eshel Herzog, coordinador del programa My LIFE. Sobre la metodologia, Herzog comenta que el programa té una estructura, indicadors pel creixement de cada persona, classes i activitats dinàmiques, però sobretot "el dret de cada usuari a somiar una vida més independent, en una societat més inclusiva i digna".

El programa My LIFE suggereix beneficis socials i econòmics que poden derivar del fet d'abordar la discapacitat des d'una perspectiva de desenvolupament. "Amb la capacitació de persones guanyem tots: l'usuari serà més independent, amb la seva família i l'administració, que estalviaran molts diners en les cures per la resta de la seva vida", resumeix Herzog.

El programa de formació inclou qüestions d'higiene personal, alimentació saludable, activitat física, habilitats comunicatives, relacions socials, assertivitat, gestió de conflictes i diners. A més, la formació també inclou sessions de preparació per a la cerca de feina, gestió de l'habitatge i preparació de la transició cap a una vida independent.

Foto: My LIFE

A banda dels beneficis personals en els joves amb discapacitat intel·lectual, el programa My LIFE també té implicacions positives en l'economia, la cultura i la política de la societat.

Els empresaris haurien d'entendre la discapacitat i no confondre-la amb la incapacitat. L'ocupació de persones amb dificultats fomenta el desenvolupament econòmic i les allunya de la marginació.

El programa My LIFE intenta identificar i desenvolupar un model d'integració més social per les persones amb dificultats en una comunitat amb un ambient més positiu a través de la comprensió i la col·laboració. L'objectiu és que les persones en formació assumeixin la seva posició dins la societat i reclamin la part de de ciutadania que els correspon.

El reconeixement del projecte

My LIFE és un dels deu projectes finalistes d'impacte social, sostenibles i innovadors de Momentum Project España 2014, una iniciativa d'ESADE i BBVA que compta amb la col·laboració de PwC i està dirigida a promoure l'emprenedoria social. La majoria de projectes seleccionats prové de Catalunya (4) i estan centrats en la inclusió sociolaboral de persones amb situació de risc (40%).

L'Ajuntament de Barcelona reconeix la tasca de les organitzacions com Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, compromesa amb la innovació social a través de programes com My LIFE.


Enllaços d'interès


C. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03
info@spcsalut.org  |  www.spcsalut.org