Com fomentar la resiliència en fills de famílies
que pateixen un trastorn mental sever?
El programa Kidstime realitza prevenció en problemes de salut mental a través del joc
Dra. Ariadna Pérez-Domingo. Psicòloga. Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Sants-Montjuïc (CSMIJ)
Sant Pere Claver - Fundació Sanitària.
Aquest curs 2017-2018 hem posat en marxa la segona edició del taller Kidstime a Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, un programa innovador importat d’Anglaterra dirigit a famílies on un dels progenitors pateix problemes greus de salut mental i que té per objectiu fomentar les capacitats parentals i la resiliència dels infants.
iversos estudis apunten que tenir un pare o una mare amb problemes de salut mental augmenta el risc en els fills de patir dificultats en la infància de caire social, de conducta, de salut mental i conducta suïcida o legal a l’adolescència (Cárdenas et al., 2015). També cal afegir les dificultats associades al fet d’esdevenir els cuidadors dels progenitors: estrès, canvi en els rols pare-fill, responsabilitats i tasques domèstiques que no corresponen a l’edat... (Huntsman, 2008).
Sovint aquests infants no demanen ajuda per por, vergonya o culpa i creixen aïllats, sentint-se diferents i amb responsabilitats i preocupacions que generen molt estrès i malestar. Si a més hi afegim els riscos genètics, la vulnerabilitat al trastorn i les conductes parentals relacionades amb la falta de salut mental dels pares, el resultat pot ser, massa sovint, un infant, adolescent o adult que desenvolupi també un trastorn mental.
Per tal d’intentar mitigar aquests efectes negatius i fer prevenció potenciant la resiliència d’aquests menors, a Anglaterra es va crear un programa d’atenció a les famílies anomenat Kidstime (el temps dels nens) el qual ha estat importat a Catalunya en els darrers anys. Aquest programa està dirigit a infants i als seus pares, psicoterapia-grupal-gent-granels quals pateixen algun problema greu de salut mental, i té com a objectiu principal fomentar la resiliència dels nens i nenes proporcionant un espai segur on poden divertir-se, entendre la problemàtica dels seus pares, compartir les seves experiències amb altres infants en la mateixa situació i trobar el suport i ajuda de professionals que entenen quins són els problemes del seu dia a dia relacionats amb el trastorn mental que pateixen els seus pares. A la vegada, els pares també troben un espai on poder parlar dels problemes de criança i de com el trastorn que pateixen afecta a la paternitat.
Com es desenvolupa el taller Kidstime? "Tenir un progenitor amb un trastorn mental augmenta el risc en els fills de presentar problemes en la infància"
Les famílies (de 6 a 9 per taller) es reuneixen una tarda al mes en un equipament que no pertany a la xarxa de salut mental. En el nostre cas, fem servir les instal·lacions d’un centre cívic del barri de Poble Sec. Els tallers són conduïts per un equip multidisciplinar de professionals del CSMA i el CSMIJ i tenen una durada de 2 hores i 30 minuts. Cada sessió es desenvolupa a través d’un tema relacionat amb la família i la salut mental i es divideix en tres parts:
- Grup multifamiliar
Pares, infants i professionals ens retrobem, anunciem el tema de la sessió i juguem plegats a algun joc per trencar el gel. - Grup de pares i grup d’infants per separat
Per una banda, els progenitors parlen sobre temes referents a la paternitat i les dificultats que es troben com a pares relacionades amb el problema de salut mental que pateixen. Cal destacar que aquests grups no són un grup terapèutic com els que es poden crear al CSMA on parlen de la seva malaltia, aquí el tema principal no és el trastorn mental sinó com aquest afecta al seu dia a dia amb els fills. Paral·lelament, els infants treballen el tema de la sessió mitjançant el teatre i la filmació de petits curts. - Retrobament i berenar
En la última part del taller ens retrobem tots i ens expliquem mútuament què hem fet o de què hem parlat als nostres grups. Desprès arriba el moment més esperat pels més petits i també pels adults: la pizza! Mentre berenem-sopem, aprofitem per projectar els vídeos que els nens i nenes han gravat i per parlar informalment entre famílies i professionals.

Actualment està en curs la segona edició d’aquest taller i com a professional que hi participa m’agradaria destacar l’ambient de companyerisme i proximitat que s’hi respira, així com el canvi de rol dels professionals que el duem a terme, més proper i actiu: participem en totes les activitats com un més jugant, ballant, actuant, gravant... En aquest segon any de taller, on algunes de les famílies són repetidores i ajuden als nous a sentir-se còmodes i a participar, se’ns fa cada cop més present la utilitat d’oferir espais com aquest, on les famílies poden trencar el tabú i l’aïllament que l’estigma imposa i on els nens poden sentir-se segurs i lliures de compartir les seves preocupacions en un clima càlid, acollidor i lúdic.
Dèlia Escarmis, Assumpció Díez, Marina Torelló, Laia Maldonado, Anna Oriol, Marta Montaner i Ariadna Pérez.
Referències
- Cardenas, M., Coromina, M., Saltó, C., Pérez, O., Acevedo, A., Fuentes, M., Sánchez, T., García, A., Ardevolc, I. i Perisé, B. (2015). Fomentando la resiliencia en las familias con enfermedad mental parental: Los talleres Kidstime. Psicopatología y Salud Mental. 25: 37-41.
- Huntsman, L. (2008). Parents with mental health issues: Consequences for children and effectiveness of interventions designed to assists children and their families. Australia: Centre for Parenting & Research Service System Development Division NSW Department of Community Services.
Altres enllaços d’interès
- Visita el web Kidstime
- Visita el web CSMIJ
- Llegeix més articles a "la càpsula"
- Visita el web de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària