lacapsula

Com gestionar l’estrès a l’adolescència?

Eines per gestionar millor els canvis i els estats d’una nova etapaAnna Villanueva Garcia. Psicòloga i psicoterapeuta
Hospital de Dia per a Adolescents Sant Pere Claver – Fundació Sanitària

L’etapa adolescent és un període de molts canvis a situacions i estats nous. Això pot significar alts nivells d’estrès i ansietat pels joves. Fins i tot de vegades els ocasionen símptomes tant físics com psicològics. Per exemple, canvis sobtats d’humor, manca de concentració, irritabilitat, cansament, trastorns de la son o alteracions en l’estat d’ànim. Tots aquests símptomes també tenen repercussió en la família que conviu amb l’adolescent. Hi ha fórmules saludables i adequades per a poder gestionar aquests estats.

T

otes les etapes de desenvolupament humà de la vida d’una persona tenen en comú els processos de creixement. Però en l’adolescència el procés de creixement és més complex i pot ser viscut amb molta més angoixa i por.

Molts són els motius d’aquesta complexitat però fonamentalment parlem de novetats, canvis i dols en totes les esferes, tant a nivell psicològic com corporal, intel·lectual i relacional.

De vegades aquestes variacions succeeixen de forma molt ràpida, sense temps d’integrant-les, fora del control del jove i dins d’un període de forta fragilitat emocional ja que l’adolescent es mostra sensible a tot allò que rep i sent.  

Davant aquest tipus de situacions es poden desenvolupar estratègies saludables per a poder gestionar aquest moment vital:

 • Reconèixer els símptomes. Aquest és el primer pas per posar-hi remei. És important que el propi adolescent s’adoni que pot estar sentint-se angoixat. Cal que pugui detectar els símptomes com una preocupació excessiva, canvis d’humor sobtats, irritabilitat, alteracions de la son i/o de l’alimentació.
 • Estratègies per a descarregar l’estrès. Hi ha activitats que ajuden a descarregar la tensió i l’estrès, com l’activitat física. És important la pràctica d’activitats amb les quals l’adolescent pugui gaudir. Per exemple les activitats esportives en equip, excursions amb amics, la pràctica d’skate... Alguna d’aquestes activitats també es poden fer en família.
 • Suport dels amics. L’adolescent necessita el suport del grup d’iguals. És vital potenciar que l’adolescent pugui mantenir els seus lligams socials, que en definitiva són qui contenen i donen sentit i identitat a l’adolescent. Sovint els joves expliquen els seus problemes i tensions internes als seus amics, i no pas als pares. L’adolescent necessita diferenciar-se de l’adult i començar a buscar espais d’intimitat amb els seu grup d’iguals.

 • Foto:

 • Suport dels pares. Cal obrir vies de comunicació amb l’adolescent i està obert al diàleg amb el fill/a en qualsevol moment o situació. Quan els pares parlin amb l’adolescent, aquest s’ha de sentir comprès i escoltat. Cal transmetre interès en allò que explicai i valorar de forma positiva els seus punts de vista. Els pares han d’atendre els nous aspectes adults del fill/a que estan començant a aparèixer, encara que signifiquin diferències amb els pares i a la vegada atendre els aspectes infantils que encara perduren. En conclusió, els pares han de tenir molta capacitat d’adaptació. A vegades poder realitzar alguna activitat conjunta i familiar, afavoreix el diàleg entre pares i fills/lles.
 • Creació d’hàbits i certes rutines. És important la creació de certs hàbits i rutines saludables com els hàbits de dormir. Davant de situacions estressants sovint queda afectat el ritme del son, i a la vegada, la falta de son i el cansament també fan augmentar l’estrès. És important poder dormir un nombre d’hores suficients i regular els horaris de dormir, intentant limitar les hores d’exposició a la televisió o l’ordinador. També ajuda el poder realitzar activitats tranquil·les o relaxants abans d’anar a dormir. És important mantenir uns bons hàbits alimentaris. Les rutines també donen certa sensació d’estabilitat i contenció, que poden ajudar a reduir l’ansietat.
 • Buscar ajuda professional. Si la simptomatologia abans esmentada no millora o hi ha un agreujament dels símptomes, cal consultar a un professional.

 • Consulta el programa per adolescents Consulta Jove
  Coneix el programa Sport Jove
  Llegeix més articles a "la càpsula"
  Visita la web de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària  C. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03
  info@spcsalut.org  |  www.spcsalut.org