lacapsula

Els sentiments contradictoris
sovint ens produeixen ansietat

Observar i tolerar els sentiments bàsics
contribueix a reduir l’angoixaJoan Manuel Blanqué. Psiquiatra.
Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Sants.
Sant Pere Claver – Fundació Sanitària.

L’ansietat és una mena de boira que no ens deixa veure els sentiments bàsics de la vida, com la ràbia, la gelosia, la rivalitat, l’enveja i les fantasies associades. Cal aprendre a observar aquests sentiments i tolerar-los perquè l’ansietat disminueixi.

A

qui no li han passat pel cap fantasies molt complexes, sovint de tipus agressiu, en què visualitzem de forma clara i nítida com tirem per la finestra al nostre cap que ens pressiona o al rival que ens vol robar la parella? Qui no ha sentit el desig de voler el mal de l’altre quan l’enveja ens desborda?

Cal aclarir que una cosa és pensar i imaginar, i una altra de molt diferent és fer. No és el mateix imaginar i recrear la nostra fantasia llançant al cap per la finestra que llançar-lo de veritat. Tot i que aquestes reaccions són humanes i no patològiques hi ha persones que en certs moments ens podem sentir culpables i sentir dolor en fer-nos conscients d’aquestes idees o fantasies.

Però no sempre es té accés de forma clara a aquestes fantasies. Hi ha persones que tenen més facilitat que d’altres. Fins i tot n’hi ha algunes que s’hi poden recrear, com fan els artistes. Però d’altres poden patir ansietat quan les experimenten en el seu interior.

Hi ha persones que al llarg de la seva infància, i per raons complexes (sensibilitat especial, tipus de relacions familiars, relacions socials...), han anat inhibint aquest món de fantasia. Però pot arribar un moment en què la pressió externa de l’entorn sigui tan gran que tot aquest món aparegui de forma sobtada i generi angoixa, perquè no és conegut.

ansietat sentiments

Podem dir que l’angoixa és com una boira que ho tapa tot. Segons la personalitat de cadascú la reacció serà diferent. Uns es quedaran envaïts i angoixats de forma important, mentre que d’altres reaccionaran a través del cos en forma de mals de cap o de panxa, o problemes de la pell. També hi haurà un grup que patirà crisis més greus que els afectarà tota la seva personalitat dificultant-los la capacitat per seguir vivint de forma autònoma i joiosa.

A la pràctica clínica sovint ens trobem la situació d’una persona que comença a experimentar una angoixa desbordant un dia darrere l’altre d’una forma tan massiva que li impedeix treballar amb normalitat. El més freqüent és que el seu metge de capçalera li recepti un ansiolític. Però ens trobem que en alguns casos la medicació resulta insuficient, per això s’acorda que el pacient sigui tractat al Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA).

Al CSMA el terapeuta s’interessa pels sentiments que experimenta aquesta persona, si ha tingut dificultats per poder pensar en sentiments com són la ràbia, la gelosia, l’enveja que molt sovint estan associats a les fantasies esmentades, i que en molts casos han estat inhibides.

No és estrany trobar una persona molt pacífica que mai s’enfada però que en arribar moments de tensió a la feina ha començat a sentir crisis d’angoixa, a partir d’aquell moment s’ha sentit insegura i amb molta por a repetir crisis d’ansietat, situació que l’ha anat aïllant cada vegada més.

"Una cosa és pensar i imaginar, i una altra de molt diferent
és fer"

La feina dels professionals del CSMA és ajudar poc a poc a reconèixer el que la persona sent en cada moment. Per exemple podrà observar que a la feina li estan apareixent sentiments de gelosia amb els companys i gran rivalitat amb el seu cap, els quals poden ser agreujats en situacions de crisis o tensió laboral. La tasca del terapeuta serà ajudar a reconèixer aquests sentiments i a poder-los tolerar.

En moltes ocasions serà aquest treball psicològic que permetrà resoldre conflictes interns amb els nostres sentiments i de retruc amb les nostres dificultats de relació.

Llegeix més articles a "la càpsula"
Visita la web de Sant Pere Claver - Fundació SanitàriaC. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03  |  info@spcsalut.org  |  www.spcsalut.org