Els pol·lens a casa nostra
Un 40% de les al·lèrgies respiratòries venen provocades pel pol·len
Núria Martínez Marín, infermera Servei d'Al·lèrgia
Sant Pere Claver - Fundació Sanitària
A Catalunya hi ha 1,5 milions de persones al·lèrgiques. D'aquestes el 50% ho són als àcars de la pols i un 40% als pol·lens; i d'aquestes un 10% ho són a un sol pol·len. L'al·lèrgia al pol·len es dóna sobretot a la primavera perquè és quan es reprodueixen la majoria d'espècies vegetals, tot i que hi ha espècies que pol·linitzen a l'hivern.
El pol·len és l'estructura reproductora masculina de les plantes amb llavor i el que fa és transportar-se fins trobar la part femenina de la planta i formar el fruit. Això es pot fer a través dels insectes, (plantes entomòfiles) i acostumen a ser plantes amb flors molt vistoses i amb molta olor per atraure'ls, o a través de l'aire, (anemòfiles) són plantes amb poca olor i de colors més apagats. Són pol·lens molt petits (entre 20 i 35 μ), poden viatjar a grans distàncies i entren fàcilment per les mucoses i el sistema respiratori produint els símptomes propis de l'al·lèrgia: Rinitis,Conjuntivitis o Asma.
L'al·lèrgia al pol·len afecta entre un 2 i un 5% de la població és més freqüent en adults que en nens. A Catalunya al voltant de 1,5 milions de persones tenen algun tipus d'al·lèrgia. Les espècies vegetals varien en funció de la zona geogràfica i del clima. A Catalunya, predomina el clima mediterrani amb humitat alta i temperatures suaus. A l'estiu és més homogeni i estaríem a una temperatura mitjana d'uns 25º i a l'hivern entre els 10º i els 3º i 7º a les zones de muntanya).
Les espècies al·lergèniques que predominen a Catalunya

- Parietària: (rocamorella o herba del mur) pertany a la família de les ortigues. Creix a parets, murs i cases velles, la podem trobar a la ciutat i a les zones rurals. És un al·lergen molt potent amb gran incidència al litoral mediterrani.
Provoca problemes d'al·lèrgia durant tot l'any ja que la pol·linització es produeix de març a octubre tot i que el pic més alt es produeix durant la primavera. - Gramínies: Aquest grup està format per milers d'espècies que com a característica comuna tenen talls buits i fulles llargues i estretes. En podem diferenciar dos grans grups: els cereals cultivats (blat, blat de moro, civada, ordi, sègol, arròs) i les plantes silvestres (cynodon, lolium, poa, phleum, festuca...). Hi ha moltes espècies diferents de gramínies i entre elles tenen reactivitat creuada, això vol dir que si una persona és al·lèrgic a una, el més probable és que ho sigui a totes (cultivades i silvestres). L'època de floració es produeix de l'abril al juliol amb més incidència els mesos de maig i juny.
- Xiprer: Arbre típic dels cementiris, també s'utilitza com a tanques a les cases o barreres per a separar cultius. És dels pocs arbres que pol·linitzen a l'hivern en els mesos de gener a març. No tenen reactivitat creuada amb el pi que a diferència del que puguem creure no dona masses problemes d'al·lèrgia en canvi la processionària (eruga dels pins) sí que ens pot provocar problemes cutanis quan anem a un bosc on hi han pins.
- Olivera: La podem trobar tan en el medi rurals per a cultiu d'olives com en el medi urbà com a element ornamental en rotondes o jardins. La pol·linització es produeix a la primavera en els mesos de maig i juny. Són molt abundants en les zones del sud d'Espanya.
- Plàtan de Jardí: És un arbre molt resistent a les condicions atmosfèriques i de contaminació per això es plantava molt en grans ciutats. Presenta una pol·linització molt intensa durant els mesos de març i abril. No té res a veure amb els plàtans o bananes de fruita.
- Altimira: La podem trobar a les voreres de camins i carreteres. La seva pol·linització es produeix a finals d'estiu, d'agost a octubre. La Camamilla pertany a aquesta família i els pacients "Durant el vespre i la matinada augmenten les concentracions de pol·len" al·lèrgics a la artemísia podrien tenir problemes amb les infusions o els rentats oculars.
- Blet Blanc: Són de la família dels quenopodis i deixen anar un polsim blanc similar a la cendra ("cenizos o ceñigos"). Es troba en descampats i vores dels camins i predomina en zones seques d'interior. A Catalunya la trobem sobretot a la zona de Lleida. La pol·linització es realitza en dos períodes: un de primavera (maig) i l'altre a principis de tardor (finals agost, setembre i octubre).
- Plantatge: El plantago lanceolata o llanten és una planta de tija llarga i de flors petites agrupades a l'extrem. La podem trobar en zones de matoll, boscos i pastures trepitjades. La pol·linització es d'abril fins a l'octubre.
Alguns consells i recomanacions

- Els pol·lens són difícils d'evitar però sempre es pot fer alguna cosa. Cal saber a quin pol·len/s som al·lèrgics i en quina època de l'any fan la pol·linització.
- Els dies assolellats, secs i amb vent és quan hi ha gran quantitat de pol·len a l'ambient, per tant, es convenient evitar fer activitats a l'aire lliure.
- Durant la primavera, mantenir les finestres de casa tancades sobretot a la nit, ja que durant el vespre i la matinada és quan es donen les màximes concentracions de pol·len.
- Mantenir les finestres del cotxe tancades mentre circulem.
- Utilitzar ulleres de sol per anar pel carrer, sobretot si anem en moto o en bicicleta.
- No tallar la gespa, escombrar terrasses o passejar per parcs o jardins on hi hagi les plantes a les que s'és al·lèrgic durant l'estació pol·línica.
- Rentar bé les verdures i fruites crues ja que poden contenir una gran concentració de pol·len, també es pot acumular el pol·len si estenem la roba a l'exterior.
- Si hem de sortir a la muntanya consultar els nivells de pol·len a través d'internet. Ho podem fer a traves de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya amb informació actualitzada cada setmana per les diferents zones de Catalunya.
- Consultar sempre a l'al·lergòleg els tractaments més adequats per a cada cas.
Referències bibliogràfiques
- Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica
- Punto de información Aerobiológica
- Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Pol·len i Salut
- Associació Catalana d'Al·lergologia Diplomats en Infemeria
- Convivir con el asma niños y adolescentes. Alonso, Martín, Lucas. Ed. Panamericana, Madrid, 2005
- Alergia respiratoria en la infancia y adolescencia. F. Muñoz López, Ed. Springer, Barcelona 1999
- Guía de Alergia para residentes y Atención primaria. R. Pelta, M. Gandolfo, Ed. Díaz de Santos, Madrid 2001
Colònies per a nens i nenes amb asma i al·lèrgia
Llegeix més articles a "la càpsula"
Visita la web de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària