lacapsula

Els pol·lens a casa nostra

Un 40% de les al·lèrgies respiratòries venen provocades pel pol·lenNúria Martínez Marín, infermera Servei d'Al·lèrgia
Sant Pere Claver - Fundació Sanitària

A Catalunya hi ha 1,5 milions de persones al·lèrgiques. D'aquestes el 50% ho són als àcars de la pols i un 40% als pol·lens; i d'aquestes un 10% ho són a un sol pol·len. L'al·lèrgia al pol·len es dóna sobretot a la primavera perquè és quan es reprodueixen la majoria d'espècies vegetals, tot i que hi ha espècies que pol·linitzen a l'hivern.

L
a primavera és una època on es reprodueixen la majoria de plantes a través de la pol·linització i això pot causar molts problemes d'al·lèrgia a les persones sensibilitzades, encara que algunes espècies també pol·linitzen a l'hivern (gener-març). Per això, els experts recomanem fer un bon diagnòstic i saber a quines espècies som al·lèrgics i quina és l'època de l'any poden aparèixer els principals símptomes. Els pol·lens més habituals a Catalunya són: la parietària, les gramínies i el plàtan de jardí.

El pol·len és l'estructura reproductora masculina de les plantes amb llavor i el que fa és transportar-se fins trobar la part femenina de la planta i formar el fruit. Això es pot fer a través dels insectes, (plantes entomòfiles) i acostumen a ser plantes amb flors molt vistoses i amb molta olor per atraure'ls, o a través de l'aire, (anemòfiles) són plantes amb poca olor i de colors més apagats. Són pol·lens molt petits (entre 20 i 35 μ), poden viatjar a grans distàncies i entren fàcilment per les mucoses i el sistema respiratori produint els símptomes propis de l'al·lèrgia: Rinitis,Conjuntivitis o Asma.

L'al·lèrgia al pol·len afecta entre un 2 i un 5% de la població és més freqüent en adults que en nens. A Catalunya al voltant de 1,5 milions de persones tenen algun tipus d'al·lèrgia. Les espècies vegetals varien en funció de la zona geogràfica i del clima. A Catalunya, predomina el clima mediterrani amb humitat alta i temperatures suaus. A l'estiu és més homogeni i estaríem a una temperatura mitjana d'uns 25º i a l'hivern entre els 10º i els 3º i 7º a les zones de muntanya).


Les espècies al·lergèniques que predominen a Catalunya

Foto: Olivera

Alguns consells i recomanacions

Foto: margall

Referències bibliogràfiques

Colònies per a nens i nenes amb asma i al·lèrgia
Llegeix més articles a "la càpsula"
Visita la web de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària

C. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03
info@spcsalut.org  |  www.spcsalut.org