lacapsula

L’al·lèrgia a les picades dels insectes

La reacció al verí pot posar en perill la vida d’algunes personesJosé Simón. Al·lergòleg.
Servei d’Al.lèrgia de Sant Pere Claver.
Sant Pere Claver – Fundació Sanitària.

Les picades d’insecte poden produir problemes per l’efecte tòxic del verí, com reaccions al·lèrgiques en persones sensibilitzades. S’estima que 1 de cada 10 persones pateix una reacció adversa després d’una picada d’insecte, i només una petita part de la població experimentarà una reacció greu amb perill per a la seva vida. En les reaccions greus el tractament d’elecció és l’adrenalina.

L

es abelles i les vespes són les responsables de la majoria de les reaccions associades a les picades. Les espècies principals serien les abelles de la mel (Apis mellifera), la vespa germànica (Vespula germanica) i la vespa vulgar (Vespula vulgaris). Però l’espècie més comú a Catalunya és la vespa paperera (Polistes dominula).

La picada d’un insecte pot produir símptomes per la pròpia constitució del verí i reaccions de tipus al·lèrgic en persones sensibilitzades. S’estima que 1 de cada 10 persones pateix una reacció adversa després d’una picada, encara que només una petita part de la població tindrà una reacció greu amb perill per a la seva vida: entre un 0,4% i un 0,8% dels nens i entre un 0,8% i un 4% dels adults. Les persones al·lèrgiques acostumen a ser apicultors entre 15 i 40 anys, entre els quals el número de casos de reaccions greus augmenta fins al 42%.

La reacció d’una picada, pròpia del verí, és l’enrogiment de la zona, dolor intens, picor i inflamació de menys de 10 centímetres de diàmetre, segons les propietats del verí injectat. Fins i tot les reaccions més extenses no serien indicatives d’al·lèrgia.

El tractament consisteix en retirar el fibló si ha quedat incrustat a la pell –en el cas de les abelles–, rentar la ferida amb aigua i sabó, posar compreses fredes o gel sobre la zona afectada. Si amb això no n’hi ha prou podem aplicar una pomada de corticoides.

Quan una picada es complica

Les persones al·lèrgiques presenten reaccions importants, que afecten a diversos òrgans del cos. L’anafilaxi és la resposta més greu i consisteix en una combinació de símptomes: picor, inflor de la cara i urticària. En els casos més greus, la persona presenta vòmits, diarrees, dificultat respiratòria, baixada de la tensió arterial, pèrdua de coneixement, i fins i tot una aturada cardiorespiratòria que respondria a un xoc anafilàctic. Aquesta reacció pot aparèixer als pocs minuts i posa en perill la vida de la persona. Es calcula que als Estats Units unes 40 persones moren anualment per aquest tipus de reacció.

En persones al·lèrgiques la reacció anafilàctica greu es presenta en el 60% dels casos després d’una picada. Per tant és important contactar amb el metge si alguna vegada ha presentat una reacció al·lèrgica, ja que algunes d’elles poden resultar fatals. El diagnòstic de l’al·lèrgia al verí es basa en la història clínica de la reacció i la demostració de què existeix una sensibilització al verí, mitjançant unes proves cutànies i de laboratori.

"1 de cada 10 persones pateix una reacció adversa després d’una picada"

La primera opció de tractament per a les reaccions més greus d’anafilaxi és l’adrenalina intramuscular, a més dels antihistamínics i corticoides. El retard en l’aplicació de l’adrenalina pot provocar la mort del pacient. Per tant disposar d’adrenalina és bàsic en persones amb antecedents, que haurien de plantejar-se un estudi diagnòstic i valorar un possible tractament amb vacunes (immunoteràpia), sobretot indicada en apicultors i persones amb risc important de patir una nova picada.

El tractament específic de la immunoteràpia consisteix en l’administració progressiva de dosi de l’al·lergen (verí d’insecte que provoca l’ al·lèrgia). La finalitat és estimular el sistema immunològic per fer-lo resistent a l’al·lergen i evitar la reacció. És un tractament molt efectiu, però cada pacient ha de ser avaluat individualment per l’al·lergòleg. El tractament té una durada habitual de 5 anys, però s’hauria de mantenir fins que una repicada posterior ja no provoqui símptomes. La picada pot passar espontàniament o de forma controlada en un hospital amb l’insecte adormit.

Alguns consells

alergia insectes

Llegeix més articles a "la càpsula"
Visita la web de Sant Pere Claver - Fundació SanitàriaC. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03  |  info@spcsalut.org  |  www.spcsalut.org