Servei d'Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i Refugiats (SAPPIR)

És el programa especialitzat en investigació i atenció als immigrants extracomunitaris i refugiats que es va posar en marxa al 1994 amb l'objectiu de:

  • Sensibilitzar la societat sobre la importància d'ajudar a resoldre aquesta problemàtica
  • Oferir atenció especialitzada, assessorament i supervisió a ONG, centres escolars, institucions, associacions i serveis socials
  • Promoure la col·laboració entre professionals sanitaris i de les ciències socials
  • Oferir un fòrum obert i interdisciplinari de reflexió i debat
  • Afavorir el networking entre grups d'immigrants amb les xarxes assistencials i amb la comunitat autòctona

Durant el 2011, el context socioeconòmic ha impactat i afectat durament al conjunt de la població, però en especial a la salut mental dels immigrants, un dels sectors més vulnerables de la societat.

La demanda del servei ha experimentat un increment del 60% respecte al 2010 tant en el nombre de persones ateses com en el nombre de visites realitzades. Les problemàtiques diagnosticades han estat de tipus psicosocial, és a dir; depressió, ansietat, trastorns adaptatius, psicosis, Síndrome d'Ulises, trastorns addictius, de personalitat o propis del dol migratori.

Fets destacats

Hem observat un increment de l'edat de les persones ateses, en la mesura que s'ha produït un descens en el nombre d'immigrants nouvinguts i paral·lelament a un empitjorament de les condicions de vida dels que ja havien arribat durant la dècada anterior, al no haver pogut regularitzar la seva feina o renovar els seus permisos de treball.

El 90% de les visites ateses s'han realitzat a immigrants sense documentació ni permisos de residència. Aquests fets han desencadenat un increment significatiu de les situacions d'exclusió social, vulnerabilitat i pobresa dels immigrants que viuen a Catalunya.

Vídeos


Enllaços d'interès

Contacte

C. Vila i Vilà 16,
08004 Barcelona
Tel. 93 442 30 00 / Fax. 93 442 83 76
sappir@fhspereclaver.org

Subscriu-te  al Sentits

  +info
Subscriu-te i rebras periòdicament el suplement digital amb les últimes notícies
Nom
Cognom
Email

Accepto la política de protecció de dades
Mapa  |  Intranet  |  Avís legal
Disseny: martasdesign